Inspiratie en onderzoek

Studenten betrekken bij het onderwijs

Studenten betrekken bij het onderwijs

Hoe krijg jij studenten op het puntje van hun stoel? Hoe motiveer jij studenten om mee te denken met het onderwijs? 

Studenten betrekken bij onderwijsvernieuwingen is hot. Maar ook erg lastig. Ik krijg vaak de vraag hoe je toch studenten zover krijgt dat ze met je meedenken en je hen motiveert om hun stem te geven.  En dat terwijl ik van studenten hoor dat ze zo graag mee willen denken, maar vaak niet weten hoe. Een gemiste kans als je bedenkt dat veel jongeren graag betrokken willen worden. Hoe lukt het dan wel? Young Inspiration geeft je 4 tips die je daarbij vast helpen.

1. Inleven in studenten

Als je studenten wil motiveren om mee te denken dan is het belangrijk de juiste mindset te hebben. Je moet je inleven in de doelgroep en weten wat hen beweegt. Toon interesse in hun wereld en weet wat zij belangrijk vinden. Stel vragen, in plaats van dat je hen dingen vertelt. Wees nieuwsgierig naar hun ideeën en bedenk waarom ze deze ideeën geven.

2. Ga naar studenten toe

Steeds vaker krijg ik te horen dat studenten niet komen als je ze uitnodigt om mee te denken over onderwijs. Of dat altijd dezelfde studenten komen opdagen. Dat betekent niet, zoals ik nog vaker hoor, dat ze niet betrokken zouden zijn. Vraag ze niet om naar jou toe te komen, maar begeef je in hun wereld. Ga echt naar studenten toe, ga het gesprek aan en laat zien dat hun stem belangrijk is.

3. Verschillende studenten anders betrekken

Verschillende groepen studenten vragen om verschillende vormen van participatie. Niet iedereen bereik je door ze uit te nodigen voor een gesprek met de opleidingsmanager. En niet iedereen voelt zich geroepen de studentenvaluatie in te vullen of met de docent na afloop van een les in gesprek te gaan. Ga voor verschillende vormen van participatie. Daarmee bereik je dat een brede groep studenten zich gehoord en gezien voelt. En vergeet niet ook op de wandelgangen in gesprek te gaan met studenten!

4. Uitleggen waarom meedoen zin heeft. Wat heb je er NU aan? 

Studentparticipatie werkt pas als je de tijd neemt om met studenten in gesprek te gaan en hen uit te leggen waarom het belangrijk is dat hun stem gehoord wordt. En dat wat zij te zeggen van belang is. Wat hebben studenten er aan? Niet later, maar NU? Ook daar hoort bij dat je aan hen terugkoppelt wat je aan hun input hebt gehad en wat je ermee gaat doen.

Mijn ervaring is dat veel studenten het erg leuk vinden mee te denken over hun onderwijs. Zij hebben echter het idee dat hen weinig gevraagd wordt of denken dat hun mening er niet zo toe doet. Wat wil jij studenten vragen en waarom? Benieuwd hoe jij studenten  kunt bereiken en betrekken bij het onderwijs? Bedenk eens of je bovenstaande 4 tips al toepast.

Workshop

Voor iedereen die willen weten hoe studentparticipatie werkt en wat het je kan opleveren heeft Young Inspiration nu de workshop Studenten betrekken bij het onderwijs. Je krijgt in de workshop concrete handvatten om met studenten aan de slag te gaan en weet na afloop welke vormen van participatie voor jou werken en welke niet. We laten je zien hoe studentparticipatie werkt en wat het je kan opleveren.

Meer weten over deze workshop? Kijk dan op http://www.younginspiration.nl/?portfolio=studenten-betrekken-bij-onderwijs!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *